d

VIDEO: Mormântul lui Iisus a fost deschis din nou, după 500 de ani. ”Am fost uimiţi ce am găsit sub plăcile de marmură

Pentru prima data in secole, restauratorii au deschis mormantul din Ierusalim in care a fost asezat trupul lui Iisus dupa ce a fost crucificat.

Echipa de cercetatori care s-a ocupat de restaurare a deschis pentru prima data in sute de ani mormantul lui Iisus din Biserica Sfantului Mormant, din Ierusalim. Restaurarea a inceput in urma cu doi ani si a costat 4 milioane de euro.

Astfel, specialistii in conservare pot sa analizeze pentru prima data nisa originala de piata peste care ar fi stat trupul lui Iisus.

“Marmura care a acoperit mormantul a fost trasa si am avut o surpriza uriasa sa descoperim ce materiale exista aici. Va fi o analiza stiintifica lunga, dar in sfarsit avem ocaiza sa vedem structura initaiala unde a fost depus trupul Mantuitorului” a spus arheologul Fredrik Hiebert pentru The Guardian.

Un arheolog care insoteste echipa de restaurare a declarat ca testele radar penetrante au stabilit ca peretii pesterii sunt, de fapt, in picioare – la o inaltime de aproape doi metri si conectati la roca de baza – in spatele panourilor marmorate ale camerei din centrul Bisericii Sfantului Mormant din Ierusalim.

Proiectul de restaurare, in care sunt implicati circa 50 de experti, a inceput anul acesta dupa ce s-au procurat fondurile necesare de la donatori, printre care se afla regele Abdullah al Iordaniei si Mica Ertegun, vaduva co-fondatorului Atlantic Records, care a dat 1,3 millioane de dolari.

Bisericile crestine care conduc in comun biserica au donat si ele. Proiectul ar trebui sa se incheie primavara viitoare. Pentru a nu deranja pelerinajele crestinilor, operatiunile de restaurarea au avut loc cel mai mult noaptea. Din secolul XII, o familie de musulmani detine cheile Bisericii.

Ediculul a fost reconstruit de patru ori, cel mai recent in 1810, dupa un incendiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*