full

Te-ai trezit vreodata din somn fara sa te mai poti misca ? Afla ce ti se intampla

Paralizia in timpul somnului poate sa se manifeste la o persoana o singura data sau poate sa apara frecvent, de mai multe ori pe noapte. Vestea buna este ca aceasta conditie nu este considerata o problema periculoasa pentru sanatate.

Paralizia in timpul somnului se refera la situatia in care o persoana este constienta dar este incapabila sa se miste. Aceasta se produce atunci cand o persoana trece din etapa de veghe in cea de somn.

Dintre toate  senzatiile ciudate pe care le puteti experimenta,aceasta este cea mai urata. Este groaznic sa fii treaz si sa nu te poti misca.

Paralizia de somn este un fenomen ciudat si potential infricosatoare. In esenta, persoanele care se confrunta cu paralizia de somn nu isi pot misca nici o parte a corpului,dar totusi raman constienti. Cei care au experimentat aceasta paralizie sunt adesea ingroziti, o reactie inteleasa deoarece nu ai control voluntar asupra corpului.

In timpul somnului corpul trece alternativ din starea de somn REM (miscarea rapida a ochilor) in cea NREM (fara miscare rapida a ochilor). Un ciclu de somn REM si NREM dureaza aproximativ 90 de minute. Somnul NREM apare primul si reprezinta pana la 75% din timpul total de somn.

Din fericire, acest lucru este un fenomen relativ obisnuit si nu cauzeaza pericole fizice pentru organism. Paralizia de somn se intampla in timpul uneia dintre cele doua etape hipnagogice si hypnopompic. Paralizia de somn hipnagogica are loc inainte de a adormi,in timp ce paralizia de somn hypnopompic apare in timpul somnului.

Imediat ce adormim corpul nostru devine profund relaxat,iar mintea mai putin constienta. Cu toate acestea,atunci cand se produce paralizia de somn hipnagogica, mintea ramane constienta in timp ce corpul atinge o stare involuntara de relaxare. Persoanele care isi dau seama ca sunt incapabile sa se miste au de obicei tendinta sa intre in panica.

Daca va aflati in imposibilitatea de a va misca sau vorbi timp de cateva secunde sau minute, atunci atunci cand adormiti sau va treziti, probabil ca suferiti de paralizie in somn recurenta.

Uneori cel care sufera de paralizie de somn se poate simti absolut epuizat. Experienta poate fi coplesitoare emotional si unii oameni se vor trezi gafaind ori plangand, cu ritm cardiac rapid, jenati de experienta si deseori evita sa le povesteasca altora despre experienta lor.

In timpul somnului muschii sunt paralizati astfel incat sa nu actionam in visele noastre. Atunci cand experimentati paralizia hypnopompic o anumita parte a creierului se trezeste mai devreme.

Unii oameni sunt norocosi daca au aceasta stare de paralizie o data sau de doua ori in viata, dar altii au aceasta stare de foarte multe ori pe saptamana.

Un studiu recent facut la Penn State University arata ca 8% din populatie are probleme frecvente cu paralizia de somn.Persoanele cu tulburari psihice,cum ar fi anxietatea si depresia,sunt mai predispuse la episoade frecvente de paralizie de somn.

Adesea nu este nevoie sa tratati aceasta conditie. Totusi, este indicat sa consultati medicul daca aveti oricare din urmatoarele probleme:
– simptomele dvs. determina anxietate
– in urma manifestarilor va simtiti obositi in timpul zilei
– simptomele persista si pe parcursul noptii.
Surse selective: tophealthypage.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*