uro

SOC: E posibil sa-ti maresti NATURAL penisul? ( articol de EDUCATIE SEXUALA ).

Oricine a cautat pe net ceva despre subiectul “sex” este imposibil sa nu se fi lovit si de o reclama care promite ca mareste penisul, fie prin creme, pastile, dispozitive de tractiune, tehnici de masaj, pompe de vacuum, potiuni magice si cat si mai cate nazbatii de acest fel. Pe Google daca veti introduce termenii “penis enlargement” veti constata ca va intoarce aproximativ 4 milioane de rezultate ale cautarii. Ce inseamna asta? La o prima analiza de bun simt, ne spune ca in cazul in care ar fi existat un asemenea leac atunci nu ar mai fi atat de multe cautarii si atatea solutii alternative. Si daca ar functiona vreuna din ele, cu siguranta ca am avea o tara plina de barbati cu trei picioare, ca sa fac o gluma.

Raspunsul la intrebarea “functioneaza vreuna din aceste metode?” este simplu si clar: NU. Asta nu inseamna ca vanzarea unor astfel de produse nu este/nu va fi in continuare o afacere de succes. Complexele pe care le au multi barbati (justificate sau nu) vor continua sa alimenteze cautarea si cumpararea acestor produse. Pur si simplu nu exista momentan un astfel de produs miraculos care sa poata fi aplicat rapid si care sa aduca imbunatatirea in termeni de marime si functionalitate definitiva a penisului.

Marimea penisului este predeterminata genetic si odata cu incheierea pubertatii penisul nu mai creste in dimensiuni.

O serie din aceste suplimente pot duce la cresterea fluxului de sange in corpi cavernosi din penis (reprezinta structurile erectile ale penisului, avand aspectul a doi cilindri spongiosi care odata ce se umplu cu sange devin rigizi, dand fermitate erectiei), intr-un interval de timp mai scurt decat in mod obisnuit, insa nu vor face penisul sa fie mai mare in dimensiuni, ci prin umplerea mai buna a acestor corpi cavernosi ofera iluzia unui penis crescut in dimensiuni.

                Multi barbati nu au efectiv o problema cu dimensiunea penisului ci mai degraba cu increderea in sine. Dimensiunea medie a penisului in Europa este de 8-13cm in stare flasca si 13-18cm in stare erecta. Dimensiuni anormale sunt considerate sub 8cm in stare de erectie, caz in care barbatul sufera de ceea ce se numeste “micropenis”. Raportandu-ne la valorile de mai sus, pot spune ca multe femei nu se plang de dimensiunea penisului partenerului ci mai degraba de functionalitate (durata erectiei, fermitatea). Ma tem ca barbatii exagereaza in sens negativ cu privire la dimensiunea penisului lor si de fapt nu este nimic in neregula cu acestia.

                Pacientii obezi/supraponderali  au un strat de grasime destul de mare in zona pubiana si cea genitala si astfel penisul este “scufundat” in grasime, insa odata ce vor slabi, si penisul va fi din punct de vedere vizual mai mare, castigandu-se usor inca 1 cm in lungime. Un alt truc pe care il pot face este sa epileze parul din regiunea genitala, astfel  penisul va fi vizibil pe toata lungimea lui, si nu doar din zona in care se termina firul de par.

                Sigur, pot exista cazuri nefericite in care penisul sa scada in dimensiuni, sa se micsoreze efectiv. Cauzele pot fi multiple, plecand de la consumul diferitelor substante (amfetaminele de exemplu au acest efect negativ) si pana la diferite afectiuni. Daca penisul devine curbat spre lateral (stanga sau dreapta) poate fi vorba de boala Peyronie care necesita tratament chirurgical pentru corectie. Atunci cand apar tulburari ale dinamicii sexuale odata cu inaintarea in varsta nu strica sa faceti un control urologic si chiar cardiologic intrucat in multe situatii disfunctia erectila este un semn de alarma pentru o boala cardiovasculara aflata in stadiu incipient.

Metodele de marire demonstrate si utilizate astazi pentru marirea penisului in lungime si grosime sunt de natura chirurgicala, insa succesele terapeutice sunt relativ modeste iar complicatiile acestui tip de chirurgie pot fi devastatoare, asa ca de multe ori este mai bine sa nu repari ceva ce functioneaza foarte bine. De asemenea frica de interventiile chirurgicale este ceea ce ii motiveaza pe multi barbati sa incerce macar o perioada un astfel de tratament cu pastile care promit miracolul maririi de penis. In fond, daca nu functioneaza, cine o sa se vaite in gura mare ca nu au avut rezultat? Niciun barbat nu ar recunoaste in public ca ar incerca asemenea pastile/creme/dispozitive si nu au dat rezultate.

                Inchei cu cateva recomandari generale pentru imbunatatirea potentei la barbatii sanatosi de altfel, care sufera doar de stima de sine scazuta:

1.       Folositi banii pe un abonament la sala de fitness si incercati sa aveti 30 minute pe zi sau 150 minute pe saptamana de exercitiu fizic aerob moderat (banda de alergat sau un fotbal cu amicii).

2.       In cazul in care sunteti supraponderali/obezi, reduceti greutatea corporala cu 10% intr-un interval de 2-3 luni. Ideal ar fi sa reduceti procentul de grasime intrucat muschii sunt utili in timpul activitatii sexuale.

3.       Consumati mai multe legume si fructe putin dulci in loc de dulciuri rafinate si sucuri carbogazoase pline de zahar. De asemenea evitati grasimile procesate, prajelile, grasimile trans.

4.       Lasati-o mai moale cu berea, maxim 300 ml de bere/zi pentru cei care nu se pot desprinde. Alcoolul ar trebui limitat doar la ocazii (weekend, si cu moderatie).

5.       Fumatul nu afecteaza imediat potenta, dar reduce durata vietii sexuale. Nu ar strica sa reduceti treptat numarul tigarilor si chiar sa renuntati la acest obicei.

6.       Drogurile recreationale afecteaza atat potenta cat si fertilitatea.

 Despre modalitatile chirurgicale de marire a penisului, intr-un articol viitor!

Medic Specialist Urolog
Centrul Medical Memormed, Bucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*