Se TAIE trasportul gratuit cu trenul pentru studenți. Cine a stabilit

Executivul a decis prin Ordonanță de Urgență să dea transport gratuit studenților pe trenurile CFR, dar doi parlamentari, Eugen Teodorovici (PSD) și Florin Cîțu (PNL) vor să amendeze documentul. Parlamentarii vor să se decidă ca drumurile cu trenul să fie gratuite numai pentru drumurile dintre localitatea de reședință și cea în care urzează studiile.

“Prin excepție de la prevederile alin 2 în tot cursul anului calendaristic, studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, la instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiaza de gratuite la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află unitatea de învățământ la care frecventează cursurile”, se arată în amendament.  Totuși, cei doi aleși fac și o completare: adaugă și elevii din clasele de liceu (IX-XII) pe lista celor care beneficiază de această gratuitate în forma modificată.

Senatorul PNL Florin Citu a anuntat pe Facebook, ca renunta la amendamentul prin care gratuitatea la calatoriile cu trenul pentru studenti este restransa doar la calatoriile de la localitatea de domiciliu in orasul in care isi fac studiile. Citu sustine ca amendamentul sau a fost admis de catre PSD doar ca sa mascheze alte ”cheltuieli faraonice” prevazute in bugetul pe 2017.

”Din datele analizate am constat ca din 100% numar de studenti din Romania doar o mica parte, sub 30%, se deplaseaza in alte destinatii cu trenul decat destinatia pentru care a fost gandita aceasta facilitate (domiciliu-centru universitar). Asta insemna ca, de fapt, aceasta promisiune a PSD-ului pentru studenti a avut doar un scop electoral. Suma care afecteaza bugetul de stat este nesemnificativa relativ la alte cheltuieli complet faraonice pe care le face PSD”, a scris Citu. El acuza ca PSD i-a intins o capcana prin admiterea amendamentului sau la dezbaterea OUG 2/2017 in comisia de buget-finante a Senatului. ”N-am sa cad in capcana PSD-ului, care a fost de acord cu restrictionarea acestor subventii, pentru ca pur si simplu nu cred ca merita. De aceea renunt la amendament”, precizeaza liberalul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*