Peste 250.000 de români AFECTAȚI. Nu se vor mai da bani pentru…

Se termină cu lenevia pe banii statului! Persoanele care refuză un loc de muncă pierd ajutoarele sociale

România se află într-o situație paradoxală: are nevoie de forță de muncă, dar mulți dintre cei apți de muncă stau cu mâna întinsă, așteptând lună de lună ajutoarele sociale oferite de stat.

Conform legii, „persoanele apte de muncă, ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activități, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidența agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, pentru încadrare în muncă, și nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de aceste agenții”.

Aceeași legislație dă dreptul celor care pot lucra să refuze de 3 ori ocuparea unui loc de muncă. Cei mai mulți dintre cei care beneficiază de venitul minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă.

PNL a depus în Camera Deputaților un proiect de lege care se modifică alineatul (7) al articolului 15 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Inițiativa legislativă prevede ca persoanele apte de muncă să accepte locul de muncă care li se oferă, deoarece refuzul acestuia duce la încetarea ajutorului social sub formă de venit minim garantat.

„Refuzul unui loc de muncă oferit şi/sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutorul social“.

Propunerea PNL se bazează pe datele statistice oferite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Pentru luna aprilie 2017, statistica ne arată că aveam ca număr de beneficiari de drepturi curente — 243.006, beneficiari suspendați la sfârșit de lună — 17.712.

În România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani.

PNL consideră că este absolut necesară schimbarea acestei situații, mai ales că mulți dintre beneficiarii venitului minim garantat stau în vile și se plimbă cu mașini scumpe.

CITEȘTE ÎN CONTINUARE URMĂTORUL ARTICOL

Ajutor de 2.500 de lei pentru fiecare copil care se naste in Bucuresti. Ce conditii pune insa Primaria Capitalei

Primaria Capitalei vrea sa acorde familiilor un stimulent financiar de 2.500 de lei pentru nou-nascuti

Primaria Capitalei vrea sa acorde, prin Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, un stimulent financiar in valoare de 2.500 de lei pentru copiii nou-nascuti, cu conditia ca cel putin unul dintre parinti sa aiba domiciliul sau resedinta in Bucuresti, iar copilul sa se fi nascut intr-una dintre maternitatile de pe raza municipiului, conform unui proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Potrivit proiectului de hotarare, suma de 2.500 de lei va fi acordata o singura data pentru fiecare nou-nascut, de Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti din cadrul Primariei Capitalei in baza unui dosar care va contine actul de indentitate al unuia dintre parinti in original si copie, certificatul de nastere al copilului in original si copie, biletul de iesire din spital sau certificatul medical constatator al nasterii si o cerere tip.

Dosarul cu documentele doveditoare trebuie depus la sediul Directiei in termen de o luna de la nasterea copilului.

In expunerea de motive, municipalitatea arata ca, in recensamantul din 2011 realizat de Eurostat, Romania se afla printre primele cinci state din 28 in care declinul demografic este cauzat de sporul natural negativ si de migratie, astfel ca este necesara crearea unor servicii sociale care sa stimuleze natalitatea, iar conform Institutului National de Statistica, in perioada 2010-2015, numarul nou-nascutilor vii cu parintii cu domiciliul in Bucuresti, a scazut.

„Reducerea continua a natalitatii, in paralel cu o crestere constanta a numarului varstnicilor va determina schimbarea echilibrului intre generatii, cu consecinte majore asupra dezvoltarii socio-economice viitoare prin reducerea progresiva a disponibilitatii privind resursele umane. (…) Propunem acordarea unui stimulent financiar pentru nou-nascuti in cuantum de 2.500 de lei net/nou-nascut, avand in vedere multiplele cheltuieli pe care o familie tanara trebuie sa le realizeze odata cu venirea pe lume a unui nou nascut”, explica initiatorii proiectului.
Consilierii Generali au aprobat, in sedinta din 18 mai, proiectul de hotarare prin care Primaria Capitalei va acorda, prin Centrul de Servicii Comunitare Integrate pentru Tineri al Municipiului Bucuresti, un stimulent de 1.500 de lei net fiecarei familii de tinerii care se casatoresc, cu conditia ca cel putin unul dintre soti sa fie la prima casatorie si cel putin unul dintre ei sa aiba domiciliul sau resedinta in Bucuresti.

In dezbaterea proiectului, consilierul USR Roxana Wring a spus ca in 2015 rata casatoriilor a crescut cu peste sase la suta, sustinand ca nu este nevoie de un stimulent pentru casatorii, pentru ca „cine vrea sa se casatoreasca o poate face si fara acesti 1.500 de lei”.

In replica, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus ca este vorba doar despre un stimulent social, care „se practica si in Europa”.

„Este un ajutor pentru tinerii si pentru mai putin tinerii care se casatoresc si nu incurajeaza nimeni casatoria la 18 ani. Nu este un proiect derizoriu. Avem nevoie sa ii ajutam pe semenii nostri”, a subliniat edilul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*