Patronii care nu oferă salariul minim de 1.450 lei vor fi amendați

De la 1 februarie, salariul minim pe economie impus de stat este 1.450 lei.

Potrivit unui comunicat al ITM Prahova, patronii care nu majorează angajaților salariile cel puțin la nivelul celui minim pe economie riscă amenzi cuprinse între 300 și 2.00 de lei. Anul trecut doar trei administratori de firmă din județ au fost depistați de ITM că nu plăteau salariul minim garantat, fiind sancționați cu câte 1.000 de lei.

Salariul minim brut pe economie va fi majorat incepand cu 1 februarie 2017 cu 16%, iar angajatorii care nu vor respecta noile reglementari vor fi amendati. Aceste masuri au fost prezentate intr-un proiect de hotarare de guvern initiat joi (5 ianuarie), de Ministerul Muncii si aprobat prin Hotararea de Guvern nr 1 din 6 ianuarie 2017

„Incepand cu data de 1 februarie 2017, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,000 ore, in medie, pe luna, in anul 2017, reprezentand 8,735 lei/ora”, se arata in proiectul de hotarare de guvern semnat de noul ministru al Muncii, Olguta Vasilescu.

Iata ce mai prevede proiectul: „Stabilirea salariului de baza sub nivelul celui prevazut la art. 1 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de munca in care salariul minim este stabilit sub cel mentionat in prezenta hotarare de guvern, in masura in care, potrivit legii, fapta nu constituie infractiune”.

In urma cu cateva zile liderul PSD, Liviu Dragnea declara ca salariul minim pe economie va creste cu 200 de lei, ajungand astfel la suma de 1.450 lei, inca de la 1 februarie 2017.

In acest moment, salariul minim este de 1.250 lei, adica 925 lei net. O serie de masuri, printre care si aceasta crestere a venitului minim, trebuia sa fie aplicate de la 1 ianuarie, dar Dragnea a explicat ca a fost necesara amanarea, pe fondul desemnarii premierului Sorin Grindeanu.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*