act

Atentie soferi! Iata actul obligatoriu care trebuie sa-l aiba soferi pe langa permisul de conducere, altfel nu vor fi lasati sa conduca!

Acest act trebuie sa-l aiba toti soferii langa permisul de conducere, altfel nu vor fi lasati sa conduca.

„Legea la ora actuală nu se aplică în sistemul în care ni-l dorim noi. Pacientul sesizat de medicul de familie sau de cel care îl vede prima dată trebuie să fie expertizat, să fie într-un centru de boli profesionale, pentru că poate să fie și o boală profesională. Trebuie să facă poligrafie sau polisomnografie și, ulterior, trebuie să beneficieze de un aparat (de monitorizare a somnului — n.r.) cel puțin două luni pentru a fi reintegrat ca șofer, așa se procedează în multe țări. Nu poate să meargă de pe o zi pe alta, ai depistat cazul, nu ai făcut tratament și el se duce din nou și își reia șofatul”, a spus, într-o conferință de presă, prof. dr. Florin Mihălțan.

Acesta a mai spus ca soferi depistati fara acest act vor fi trasi la raspundere, si de care trebuie tot timpul motorizati de catre doctori.

„Să te asiguri că el este compliant la tratament, dacă nu este compliant la tratament în multe țări nu își primește carnetul de conducere și nu își reia activitatea până când nu se dovedește că terapia indicată a fost respectată și are un beneficiu de la el — excluderea somnolenței la volan”, a declarat Mihălțan.

„Am făcut demersuri în acest sens la toate nivelurile, am atras atenția (…) că UE impune un drum pe care trebuie să îl parcurgă fiecare șofer de la momentul depistării la momentul obținerii carnetului prin intermediul unui specialist care să depisteze, să trateze și să controleze”, a spus Mihălțan.

Dupa ce toti soferi care sufera de apnee vor avea actul acesta langa permisul de conducere vor putea conduce, chiar si cei care nu sufera, trebuie sa aiba actul ca nu sufera de aceasta boala.

„Cred că până la urmă va trebui să se pornească cu un chestionar pe care să îl facă orice șofer la momentul în care se duce să își înceapă demersurile de carnet, chestionar cu care ulterior să se adreseze unui specialist somnolog dacă îndeplinește criteriile respective de risc”, a declarat Mihălțan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*