O prostituata aproape ca baga o comuna in faliment! Care este motivul…

Bugetul unei comune este serios afectat de o prostituata care are amenzi de peste 150.000 de lei. Toate acestea sunt acum restante la bugetul local. Femeia de 49 de ani are domiciliu in comuna Maracineni si practica prostitutia pe centura Buzaului de ani buni. Nu a platit niciuna din amenzile primite, motiv pentru care acestea au acumulat penalitati de intarziere ce depasesc 150 de mii de lei.

Sumele figureaza ca datorii la bugetul local. Din aceasta cauza, alocarile venite de la Guvern sau de la Consiliul Judetean sunt diminuate pentru ca pe hartie primaria are bani.

Pe numele femeii continua sa vina amenzi, spre disperarea primarului care nu stie ce sa mai faca sa isi recupereze banii. Primaria dintr-o comuna din Valcea s-a confruntat cu o situatie similara. Aceasta a cerut si obtinut in instanta ca prostituatele sa presteze munca in folosul comunitatii in locul amenzilor.

Prescrierea datoriilor este reglementată de Codul de Procedură Fiscală, în cazul datoriilor către stat, şi de Codul de Procedură Civilă, atunci când este vorba despre alte datorii decât cele fiscale. Prescripţia constă în faptul că, după trecerea unei anumite perioade de timp, debitorul nu mai poate fi obligat la plata datoriei prin mijloace de constrângere garantate de stat. Concret, datornicul nu mai poate fi executat silit și, practic, scapă de datorie. În plus, la împlinirea termenului de prescripţie, orice titlu executoriu, deja emis, îşi pierde valabilitatea.

Prescripție, după cinci ani
În privinţa datoriilor către stat, Codul de Procedură Fiscală, aflat azi în vigoare, stipulează la CAPITOLUL VII, ART. 215: (1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept. (2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale. Or, amenzile de circulație fiind amenzi contravenționale, ele se prescriu la împlinirea termenului de 5 ani, de la data de 1 ianuarie a anului următor datei la care ai primit amenda.

De exemplu, dacă ai primit amenda la data de 2 august 2013, ea se va prescrie la data de 1 ianuarie 2019. Dar, atenţie! Dacă între timp eşti notificat în scris, o dată sau de mai multe ori, să plăteşti amenda, atunci termenul de prescripţie de 5 ani se calculează de la data ultimei notificări, şi nu de la data aplicării amenzii. Deci, prin notificări repetate, termenul de prescripţie poate fi, practic, prelungit la infinit. Pe de altă parte, dacă organul fiscal constată împlinirea termenului de prescripţie, acesta este obligat să înceteze procedura de emitere a titlului de creanţă fiscală.

Tu ce parere ai? Lasa-ne raspunsul tau in rubrica de comentarii de pe Facebook!

Nu uita să DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*