„M-am trezit dimineață și am văzut că sunt în pat, alături de doi bărbați”. Mărturisire tulburătoare

„M-am trezit în pat, alături de doi bărbați. Îmi simțeam creierul de parcă ar fi fost înmuiat în alcool, mobila dansa în fața mea. Mi-am amintit cum trăgeam cocaină pe nas, cu o bancnotă de 20 de lire rulată.

Mi-am adunat hainele și am mers la toaletă unde am vomitat. De vină însă nu puteam scăpa. Atunci mi-am dat seama cât de puternice sunt emoțiile”. Este mărturisirea anonimă a unei femei, publicată în cotidianul britanic The Guardian.

Tânăra care scrie pentru publicația britanică spune că, cu un an înaintea momentului teribil descris în debutul scrisorii, a ieșit dintr-o relație sufocantă. A fost pasul care a dus-o spre o viață mai lipsită de responsabilități.

„Pentru prima dată în mulți ani m-am simțit liberă și eram entuziasmată că pot flirta, că pot avea relații pasagere cu alți bărbați”, scrie femeia.

„Probleme au început când am început să lucrez într-un bar. Eram înconjurată de alcool și de rînduri de bărbați care erau încântați să flirteze cu femeiel de la bar”, scrie tânăra.

Într-un an, tânăra a mprturisit că s-a culcat cu 12 bărbați, că a avut amor neprotejat, și că marea majoritate a partenerilor au scăpat de ea imediat după noaptea petrecută împreună.

În aceeași perioadă a încercat droguri pentru prima dată și a abuzat de alcool.

Ziua în care s-a trezit alături de doi bărbați și în care a realizat că cel puțin trei dintre bărbații cu care se culcase își înșelaseră prietenele, a fost ziua în care a decis să facă o schimbare.

„A urmat faza de dezintoxicare. Nu am mai atins alcoolul, am mers la o clinică pentru a-mi trata dependența de amor. Mi-am promis să fac amor doar când sunt trează și acum am deja trei luni de când nu am mai băut. În cele din urmă, am decis să mă iert. Și nu mi-am schimbat părerea”.

Da, unii oameni nu pot trăi fără amor… în exces. Cel mai des asociată cu barbatii (pe nedrept, spun oamenii de ştiinţă), dependenţa de amoreste un fenomen de actualitate care naşte suferinţă, dar şi indignare din partea celor care o consideră doar falsă legitimizare a celor care sunt în realitate doar iresponsabili.

Scurtă cronologie

Este foarte adevărat că acum se vorbeşte mai mult decât oricând despre dependenţa de amor, dar asta nu înseamnă că este un concept nou. Istoria a redat raporturi excesive între cetăţenii Romei antice, percepute ca nimfomanie, hiperestezie sau chiar furie uterină în cazul femeilor.

În anii 60 în New York se vorbea deschis despre nimfomanie…
Modernitatea a depus eforturi mari pentru a înţelege noţiunea „dependenţa de amor”: în 1983, când Neil Melinkovich (scriitor şi fost model) îşi înşela soţia în mod consecvent, doctor Patric Carnes a scris cartea „Dincolo de umbre: Să înţelegem dependeţa”. Iar cartea nu a fost ultimul studiu pe această temă; Carnes şi colegii lui au încercat continuu să înţeleagă lumea prin ochii celor dependeţi de amor.

„Asociaţia Americană de Psihiatrie” (AAP) a lansat propunerea de a introduce dependenţa de amor pe lista bolilor, sub denumirea de hiperactivitate, ceea ce ar schimba la 180 de grade variabilele sistemului medical – probabil mulţi dintre cei care ne înconjoară ar fi trebuit să urmeze la ora asta un tratament.

În contradicţie, alţi specialişti în domeniu au susţinut că, deşi dependenţa de amor poate fi definită de tulburări compulsive şi impulsive, nu poate fi încadrată complet şi cu certitudine în niciuna dintre cele două afecţiuni medicale. Ei susţin tratarea cu aceeaşi abordare ca şi în cazul dependenţei de alcool sau de alte substanţe.

Nimfomania şi Don Juanismul

„Oare o poftă manifestată în exces este un accident biochimic?”, se întreabă medicii. Dacă ar fi să ne uităm în grădina vecinului pentru o anologie rapidă, la dependenţa de alcoolism de exemplu, am observa că şi ea era în trecut privită ca o slăbiciune a caracterului, iar în secolul al XX-lea ca pe o boală pe care o tratăm, notează Time Magazine.

În schimb, Yvonne Fulbright, specialist de la Fox News, face o diferenţă clară între dependenţa de amor şi alte tipuri de subordonare: ceii dependenti de alcool sau de tutun se manifestă la nivel fiziologic atunci cand sunt privati de obiectul dependentei, apare transpiraţia sau rata bătăilor de inima creste.

Însă, un dependent de amor nu prezinta astfel de manifestări atunci cand nu are parte de suficiente partide de amor. Un dependent de amor suferă la nivel psihic…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*