Lege nouă pentru pensionari. Ce se întâmplă cu toți cei care au pensia mai mică de 900 de lei în câteva zile

LEGE NOUĂ pentru PENSIONARI. Ce se întâmplă cu toți cei care AU PENSIA mai MICĂ de 900 de lei: Au mai rămas câteva zile până VOR PRIMI

De la 1 iulie, pensionarii cu venituri din pensie mai mici sau egale cu 900 de lei pe lună vor avea dreptul la medicamente din sublista B, compensate cu 90% din preţul de referinţă, indiferent dacă au venituri din alte surse, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. În prezent, doar pensionarii cu venituri din pensie de cel mult 700 de lei pe lună beneficiază de acest drept şi doar dacă nu realizează alte venituri.

După ce în luna februarie Guvernul a scutit de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate pensionarii cu venituri din pensie mai mari decât valoarea punctului de pensie, acum vrea să ofere medicamente din sublista B, compensate cu 90% din preţul de referinţă, pentru un număr mai mare de pensionari.

Concret, de la 1 iulie pensionarii cu venituri din pensie mai mici sau egale cu 900 de lei pe lună vor beneficia de medicamente din sublista B, compensate cu 90% din preţul de referinţă, indiferent dacă realizează venituri şi din alte surse, arată un proiect de Hotărâre de Guvern. Implicit, de la aceeaşi dată, pensionarii cu venituri din pensie mai mici sau egale cu 900 de lei nu vor da medicului de familie declaraţii pe proprie răspundere în care îşi asumă faptul că nu realizează venituri din alte surse.

26 de milioane de lei ne va costa doar în acest an creşterea plafonului veniturilor până la care pensionarii au dreptul la medicamente compensate cu 90%, se arată în proiectul de HG.

În prezent, doar pensionarii cu venituri din pensie de cel mult 700 de lei pe lună au dreptul la medicamente din sublista B, compensate cu 90% din preţul de referinţă, dar numai dacă nu realizează venituri din alte surse. Pentru a beneficia de medicamente compensate cu 90%, legea în vigoare obligă pensionarii să prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezultă cuantumul pensiei, dar şi o declaraţie pe proprie răspundere în care îşi asumă faptul nu realizează venituri din alte surse decât pensia.

Finanţarea acestei măsuri este asigurată în proporţie de 50% din bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), alimentat în proporţie covârşitoare din contribuţiile asiguraţilor la sănătate, şi în proporţie de 40% – din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către bugetul FNUASS.

CITEȘTE ÎN CONTINUARE URMĂTORUL ARTICOL

Ajutor de 2.500 de lei pentru fiecare copil care se naste in Bucuresti. Ce conditii pune insa Primaria Capitalei

Primaria Capitalei vrea sa acorde familiilor un stimulent financiar de 2.500 de lei pentru nou-nascuti

Primaria Capitalei vrea sa acorde, prin Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, un stimulent financiar in valoare de 2.500 de lei pentru copiii nou-nascuti, cu conditia ca cel putin unul dintre parinti sa aiba domiciliul sau resedinta in Bucuresti, iar copilul sa se fi nascut intr-una dintre maternitatile de pe raza municipiului, conform unui proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Potrivit proiectului de hotarare, suma de 2.500 de lei va fi acordata o singura data pentru fiecare nou-nascut, de Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti din cadrul Primariei Capitalei in baza unui dosar care va contine actul de indentitate al unuia dintre parinti in original si copie, certificatul de nastere al copilului in original si copie, biletul de iesire din spital sau certificatul medical constatator al nasterii si o cerere tip.

Dosarul cu documentele doveditoare trebuie depus la sediul Directiei in termen de o luna de la nasterea copilului.

In expunerea de motive, municipalitatea arata ca, in recensamantul din 2011 realizat de Eurostat, Romania se afla printre primele cinci state din 28 in care declinul demografic este cauzat de sporul natural negativ si de migratie, astfel ca este necesara crearea unor servicii sociale care sa stimuleze natalitatea, iar conform Institutului National de Statistica, in perioada 2010-2015, numarul nou-nascutilor vii cu parintii cu domiciliul in Bucuresti, a scazut.

„Reducerea continua a natalitatii, in paralel cu o crestere constanta a numarului varstnicilor va determina schimbarea echilibrului intre generatii, cu consecinte majore asupra dezvoltarii socio-economice viitoare prin reducerea progresiva a disponibilitatii privind resursele umane. (…) Propunem acordarea unui stimulent financiar pentru nou-nascuti in cuantum de 2.500 de lei net/nou-nascut, avand in vedere multiplele cheltuieli pe care o familie tanara trebuie sa le realizeze odata cu venirea pe lume a unui nou nascut”, explica initiatorii proiectului.
Consilierii Generali au aprobat, in sedinta din 18 mai, proiectul de hotarare prin care Primaria Capitalei va acorda, prin Centrul de Servicii Comunitare Integrate pentru Tineri al Municipiului Bucuresti, un stimulent de 1.500 de lei net fiecarei familii de tinerii care se casatoresc, cu conditia ca cel putin unul dintre soti sa fie la prima casatorie si cel putin unul dintre ei sa aiba domiciliul sau resedinta in Bucuresti.

In dezbaterea proiectului, consilierul USR Roxana Wring a spus ca in 2015 rata casatoriilor a crescut cu peste sase la suta, sustinand ca nu este nevoie de un stimulent pentru casatorii, pentru ca „cine vrea sa se casatoreasca o poate face si fara acesti 1.500 de lei”.

In replica, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus ca este vorba doar despre un stimulent social, care „se practica si in Europa”.

„Este un ajutor pentru tinerii si pentru mai putin tinerii care se casatoresc si nu incurajeaza nimeni casatoria la 18 ani. Nu este un proiect derizoriu. Avem nevoie sa ii ajutam pe semenii nostri”, a subliniat edilul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*