Daca parintii sau bunicii au avut aceasta boala trebuie sa faceti de urgenta testul. Investigatia este gratuita

Medicii au constatat o crestere a numarului de pacienti diagnosticati cu cancer colorectal si bronhopulmonar

O solutie pentru descoperirea in faze incipiente a neoplasmului si obtinerea unor rezultate pozitive in urma tratamentului este initierea unui program de screening.

In ultimul an, medicii de specialitate au observat o crestere a numarului de pacienti diagnosticati cu o anumita forma de cancer. Este vorba de neoplasmul colorectal si bronhopulmonar. In 2016, la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi s-au inregistrat 12.053 de bolnavi in tratament. Dintre acestia, 2910 sunt cazuri noi, diagnosticate si in alte unitati medicale si apoi trimise la IRO pentru stabilirea unei scheme de tratament.

O crestere se observa la cancerul colorectal si bronhopulmonar. Dintre cele 2910 cazuri noi, 398 sunt cancer colorectal, 396 neoplasm bronhopulmonar, 306 cancer de san, 239 cancer de prostata, 177 neoplasm de ficat, 161 cancer de stomac, 128 de vezica, 109 de pancreas, 85 de col uterin si 51 cancer de piele.

In schimb, medicii au constatat o scadere a numarului de paciente diagnosticate cu cancer de col uterin. Aceasta scadere se datoreaza Programului national de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Scopul programului sunt prevenirea si combaterea cancerului de col uterin si intarirea capacitatii sistemului de sanatate pentru controlul si combaterea cancerului de col uterin la nivel national. Programul de testare gratuita a femeilor se va incheia la sfarsitul anului 2018, dupa o perioada de 5 ani.

In stadii incipiente, cancerul colorectal se trateaza in proportie de suta la suta
Medicii considera ca un program de screening este extrem de important pentru depistarea in stadii incipiente a cancerului, astfel incat pacientul sa beneficieze de tratamente cu rezultate foarte bune. In legatura cu cresterea numarului de pacienti diagnosticati cu cancer colorectal, prof. dr. Carol Stanciu, medicul care a infiintat Institutul de gastroenterologie si hepatologie din Iasi, sustine infiintarea unui program de screening pentru depistarea in faze incipiente a neoplasmului de acest tip.

„Descoperirea cancerului colorectal intr-un stadiu incipient ofera vindecare de suta la suta. Vorbim de acel polipi, o leziune precanceroasa, care se inlatura printr-o metoda nedureroasa, polipectomie, endoscopic. Cancerul colorectal se dezvolta, aproape intotdeauna, din leziuni precanceroase numite polipi care se formeaza la nivelul colonului sau rectului. Avem pacienti pe care ii urmarim de 10 ani, dupa indepartarea unui astfel de polip, si nu au absolut nimic. De aceea, este foarte important sa depistam cancerul colorectal in faze incipiente si acest lucru se poate face printr-un program de screening. Daca unul dintre parinti sau bunici are sau a avut cancer la intestinul gros, rect, familia trebuie sa faca, dupa varsta de 20 ani, de urgenta o colonoscopie. Cu bilet de trimitere de la medicul de familie, colonoscopia este gratuita. In general, nu numai la noi in tara, se observa o crestere a cancerului colorectal. De obicei, pacientii vin la medic cand apar simptomele: scaderea in greutate fara un motiv anume, hemoragia. Cei mai multi nu au simptome si cancerul se dezvolta in ani de zile. Important este sa se initieze un program de screening pentru a descoperi cancerul in stadii incipiente si se pot trata cu succes”, a declarat prof. dr. Carol Stanciu.

Testari genetice, terapii individualizate
La sfarsitul saptamanii, la Iasi, se vor reuni specialisti in oncologie pentru a analiza particularitatile si impactul cancerului la nivel regional, precum modalitatile prin care se poate imbunatati ingrijirea pacientilor si cresterea calitatii vietii.

„Pe 4 februarie este marcata, ziua mondiala de lupta impotriva cancerului, initiativa prin care se urmareste cresterea gradului de constientizare a opiniei publice cu privire la implicatiile afectiunilor oncologie la nivel populational si la modul in care fiecare dintre noi poate sa lupte impotriva cancerului. Medicii specialisti se vor intruni intr-o conferinta unde vor discuta despre tema „Inovatie pentru viata”, pentru a afla cum pot beneficia pacientii de cele mai moderne solutii pentru imbunatatirea managementului afectiunilor oncologice. Testari genetice, diagnostic molecular, imunoterapie, terapii tintite si individualizate, pe baza profilului genetic al tumorilor sunt noile „arme” in lupta impotriva cancerului, care pot face diferenta intre viata si moarte”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie.

NU uita să DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*