das

Cutremur MARE în Noua Zeelandă. A fost emisă alerta de tsunami!

Un cutremur de magnitudine însemnată s-a produs Noua Zeelandă. Seismul a fost estimat inițial la 7.4 grade, dar Institutul American de Geofizică (USGS) a revizuit magnitudinea la 7.8 grade pe Richter.

Seismul a avut epicentrul la 91 de kilometri de Christchurch, cea mai mare localitate de pe insula sudică a statului.

Update: Autoritățile din Noua Zeelandă au anuțat primele decese în urma cutremurului,relatează The Guardian. Nu a fost însă anunțat numărul victimelor. Salvatorii încearcă să dea de urma persoaneleor dispărute, mai ales că s-au raportat clădiri dărâmate.

Se pare că primele persoane şi-au pierdut viaţa în localitatea Kaikoura, care a fost zguduită de un seism cu magnitudinea de 6,1 grade la doar două ore după seismul iniţial.

Seismul a fost urmat de valuri tsunami care s-au ridicat până la cinci metri înălțime.

După cutremur, un tsunami a lovit coasta de est a statului. Autoritățile au sfătuit oamenii să se ducă către zone mai înalte. Presa din această țară relatează că seismul s-a simțit până la Wellington, unde oamenii au ieșit panicați din locuințele lor, unii dintre ei plângând de teamă.

Pe rețelele de socializare, oamenii spun că unele case au fost distruse. Seismul a fost urmat de mai multe replici, de  5.8, 3.4 și  4.1 grade.

„Dormean și m-am trezit când casa a început să se miște. A durat destul de mult”, a declarat un locuitor al localității Christchurch, pentru agenția AFP. În anul 2011, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade a lăsat în urmă 185 de morţi şi a cazuat distrugeri importante în Christchurch, transmite Reuters.

Nu se cunosc momentan informatii despre victime.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*