Cum au reușit doi tineri șomeri din Timișoara să-și facă propria afacere de 5 milioane de euro chiar în curtea casei

După ce au rămas fără loc de muncă, doi soți din Timișoara au deschis o brutărie tradițională în curtea casei, în urmă cu 26 de ani.

La început, producția are de 500 de pâini pe zi, iar acum, pe poarta lor ies de circa 15 ori mai multe.

Brutăria celor doi timișoreni a ajuns să producă în fiecare săptămână pâine din 22 de tone de făină, cumpărată direct de la moară.

Pâinea care ajunge pe rafturile magazinelor se face astăzi într-o fabrică deschisă în 2008. Până atunci, pâinea era coaptă într-o brutărie tradițională realizată, în anul 1991, în curtea casei celor doi soți din Timișoara, în cuptoare din cărămidă, pe vatră.

Adina Bugescu povesteşte că părinţii săi, de profesie ingineri mecanici, au rămas fără loc de muncă imediat după Revoluţie. „În anul 1991 au decis să înceapă afacerea asta; cred că le plăcea mult pâinea de casă. Au luat un credit şi au garantat cu casa. Înainte să înceapă producţia, pentru că a fost nevoie să fie construite cuptoare din cărămidă, plus clădirea, lângă casă, dobânda a ajuns la 80%. A fost o lovitură mare, foarte greu ne-am descurcat, riscam să pierdem casa”, povesteşte Adina Bugescu.

Timişoreanca spune că primele pâini au fost vândute abia în 1993; erau livrate cu o Dacia 1.300, în cutii de banane, în medie fiind coapte aproximativ 500 de pâini zilnic. „Ţin minte că eu şi fratele meu eram mici şi făceam de toate; am participat inclusiv la cărat de cărămidă, la descărcat de pâini. La început, tata era şi cel care distribuia pâinea. Îmi aduc aminte că ne lua şi pe noi în maşină, stăteam în faţă şi ştergeam geamurile, pentru că pâinea era foarte caldă, iar afară era rece. Noi chiar am făcut de toate”, spune Adina Bugescu.

La început, existau doar trei sortimente de pâine, iar în prezent, numărul lor a ajuns la 30. Adina Bugescu spune că pâinea realizată de familia ei nu are niciun fel de amelioratori.

Pentru ca pâinea să aibă gustul ca al celei făcute în casă, făina folosită este cumpărată direct de la mori din ţară sau din străinătate, pentru că este important pentru reprezentanţii brutăriei să nu fie ameliorată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*