Cea mai buna masura adoptata in Romania in ultimii 5 ani. Ce trebuie sa stii despre CRESTEREA SALARIULUI

Cea mai buna masura adoptata in Romania in ultimii 5 ani. Cresterea salariului minim a adus aproape 500.000 de joburi

Cresterea salariului minim pe economie din 2012 incoace, de la 700 de lei brut la 1.250 de lei in 2016 si 1.450 de lei din februarie 2017, a fost cea mai buna decizie economica luata de guvernul Ponta (promotorul acestei masuri), Ciolos, Dragnea, Grindeanu.

Dublarea salariului minim in 5 ani a revigorat piata muncii si a dus la cresterea economica de care se bucura Romania in acest moment. Desi cresterea salariului minim este criticata de analisti, de companiile private, de asociatiile profesionale de business, utilitatea acestei majorari se vede din plin in economie, si nu numai in cresterea consumului, ci si in numarul de locuri de munca create, potrivit zf.ro.
Cel putin asa arata graficele BNR, conform ultimului raport de stabilitate macroeconomica prezentat saptamana trecuta de viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, care a facut parte din guvernul Ponta, cand a venit la putere in mai 2012, fiind unul dintre promotorii acestei decizii.

Teza conform careia companiile mici si mijlocii romanesti nu vor rezista acestei cresteri salariale nu se vede in datele statistice. Nu numai ca aceasta crestere nu a dus la desfiintarea locurilor de munca, ci dimpotriva a contribuit la crearea a aproape 500.000 de joburi in plus in toata aceasta perioada.

De asemenea, somajul a fost in scadere, iar rata de ocupare in crestere. O treime din angajatii din Romania sunt platiti la salariul minim pe economie, ceea ce arata ce impact are in economie cresterea lui.

Economia Romaniei, companiile, firmele private pot acomoda o crestere mai mare a salariului minim, chiar mai mare de 1.450 de lei brut (1.065 lei net), cat este acum. Salariul mediu este de 2.350 de lei net.

Cresterea salariului minim a redus din tensiunile sociale care s-au acumulat in criza, cand angajatii s-au confruntat cu scaderi salariale, tensiuni la locurile de munca, avand in vedere incertitudinile din economie si din cadrul companiilor, la care s-a adaugat si stresul legat de plata creditelor la banca. La polul opus, comaniile, per total, au avut afaceri in crestere, fara sa mareasca mult preturile. In ultimii cinci ani, inflatia a fost extrem de redusa in Romania, de doi ani economia condruntandu-se chiar cu deflatie.

Cei mai vehementi impotriva cresterii salariului minim pe economie prin hotarare de guvern au fost investitorii straini, prin asociatiile profesionale, cu toate ca ei au puterea de a absorbi cel mai bine aceasta crestere. Businessul lor nu a avut deloc de suferit, ci dimpotriva, a crescut mult mai mult decat cel al firmelor romanesti.

Lia Olguta Vasilescu, despre secretele nestiute din Legea salarizarii: „Aproximativ 60% dintre salarii vor avea cresteri si mai mari de 100%, iar 3% dintre salarii vor scadea”

Lia Olguta Vasilescu a venit cu precizari la Antena 3 privind legea salarizarii, cea care se va vota marti si care va intra in vigoare de la 1 iulie 2017. Ministrul Muncii a precizat ca aproximativ 60% dintre salarii vor avea cresteri si mai mari de 100%, iar aproximativ 3% dintre salarii vor scadea.

„Legea salarizarii se va vota marti in Comisie, a mai ramas un singur articol important din aceasta lege, articolul 37, care se refera la aplicarea acestei legi, cum se va face etapizat si trebuie sa asteptam ca in aceste zile cate au mai ramas pana marti, Ministerul de Finante sa-si faca toate calculele, pentru a ne spune cu exactitate de la 1 ianuarie ce categorii de bugetari vor intra cu mariri, obligatoriu toti cu 25%, dar posibil sa fie sanatatea si educatia cu mai mult. Asta o sa ne spuna finantele si de asemenea ce categorii de bugetari vor intra chiar de la 1 iulie cu majorari salariale.

De asemenea, as vrea sa fac precizarea ca miercuri se va vota in plenul Camerei Deputatilor la votul final. Legea trebuie sa intre in vigoare de la 1 iulie, nu exista niciun articol care sa poata fi declarat neconstitutional de catre Curte si nici nu cred ca sunt motive serioase ca presedintele Klaus Iohannis sa o intoarca inapoi la Parlament.

Oricum suntem pregatiti sa o trecem rapid, ca sa putem sa o aplicam rapid. Aproximativ 60% dintre salarii vor avea cresteri si mai mari de 100%, este vorba de salariile care la ora actuala sunt foarte mici, in jurul salariului minim pe economi, iar de scazut vor scadea aproximativ 3% dintre salarii, deoarece erau atat de mari, incat ceilalti bugetari nu puteau sa le prinda din urma, nici macar in anul 2022, chiar daca aveau o crestere progresiva a salariului.

Este vorba de salarii care sunt in jurul a 12 .000 si chiar mai mari pana la 20.000, daca le vom lasa asa disfunctionalitatile ar continua su dupa anul 2022”, a declarat Ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*