para

Ce sa nu faci de Sfanta Parascheva

Cuvioasa Parascheva este pomenita an de an pe 14 octombrie. In greaca, Parascheva inseamna „vineri”. Este cunoscuta si sub denumirea Paraschiva si este una din cele mai importante sfinte pomenite de Biserica Ortodoxa Romana si de alte biserici de rit oriental.

Parascheva este ocrotitoarea Moldovei, iar moastele Sfintei se afla la Iasi. In anul 1641, osemintele sale au fost duse in capitala Moldovei noastre de catre domnul Vasile Lupu si au fost asezate in ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi.

Cuvioasei Parascheva i se atribuie o serie de minuni si vindecari miraculoase. Cei care se roaga la ea si ii saruta moastele au parte de bucurii si stau departe de necazuri, conform traditiei. Se spune ca in aceasta zi de sarbatoare trebuie sa fim foarte atenti la ce facem si spunem pentru a fi sub protectia lui Dumnezeu.

Cum te pregatesti de Sfanta Parascheva

Cu o zi inainte de Sfanta Parascheva, crestinii trebuie sa se pregateasca temeinic pentru a o intampina asa cum se cuvine. Gospodinele pregatesc lipii si alte preparate fainoase, covrigei si sarmalute de post pe care le dau de pomana a doua zi celor nevoiasi.

De asemenea, cu o zi inainte de sarbatoare, se spune rugaciunea catre Sfanta Parascheva, seara, inainte de culcare. Ziua premergatoare sarbatorii este importanta, iar ortodocsii trebuie sa mediteze asupra faptelor bune si rele din viata lor.

Ce sa nu faci de Sfanta Parascheva

1. Nu ai voie sa lucrezi in aceasta zi sfanta. Cei care muncesc in aceasta zi au parte de necazuri la serviciu, dar si in familie. Sfanta Parascheva ocroteste familia, iar de ziua ei trebuie sa fim mai smeriti, mai potoliti in actiuni, sa meditam si sa ne rugam pentru mantuirea noastra in fata Domnului.

2. Nu ai voie sa te zgarcesti de la bani si alimente. Daca cineva iti cere ajutorul, nu te feri sa ii intinzi mana ta. Oamenii zgarciti vor avea parte numai de pagube si risca sa saraceasca.

3. De Sfanta Parascheva, Sfanta Vineri de Toamna, e bine sa imparti covrigi, lipii, must nou si vin rosu celor amarati. Cei care dau pomana vor avea sarbatori imbelsugate in tot restul anului.

4. Nu e bine sa faci foc in casa in aceasta zi, oricat ar fi de frig. Se spune ca adevarata credinta tine caldura in sufletele oamenilor. Cei care fac foc in soba pot avea boli la ochi si dureri de cap cumplite.

5. Daca esti necasatorita, nu ai voie sa crosetezi sau sa cosi. Se spune ca femeile care fac astfel de treburi nu se vor marita in veci.

6. Nu ai voie sa mananci nimic pana la ora 12, cand se termina in cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicata Sfintei Parascheva. Cei care mananca dimineata, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.

Mii de pelerini se strang la Iasi, an de an, pentru cinstirea Cuvioasei Parascheva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*