andrei

Ce sa faci si sa nu faci de Sfantul Andrei

Pe 30 noiembrie, romanii il cinstesc pe Sfantul Andrei cu rugaciune si multa smerenie. Aceasta sarbatoare vine si cu interdictii. Afla ce sa nu faci de Sfantul Andrei.

Sfantul Andrei este ocrotitorul romanilor si numit si protectorul Dobrogei. Pe 30 noiembrie strigoii capata puteri, iar credinta este pusa la incercare.

Ce sa nu faci de Sfantul Andrei

1. In Ajunul acestei sarbatori, dar si pe 30 noiembrie, este interzis sa lucrezi in casa sau in gospodarie. Nu e bine nici sa maturi ori sa arunci gunoiul si nici sa dai obiecte sau bani imprumut.

Cei care lucreaza de Sfantul Andrei se vor imbolnavi de Ignat, conform traditiei. Legendele rurale spun ca daca lucrezi in aceasta zi sfanta, lupii vor distruge toate bunurile din gradina si iti vor manca animalele.

2. Nu tine oalele si paharele cu gura in sus. Pe tot parcursul zilei de 30 noiembrie, acestea trebuie sa stea cu gura in jos. Se spune ca daca le tii asa, vei fi ferit de blesteme si duhurile rele.

3. Nu ai voie sa rostesti numele lupului. In aceasta zi lupii coboara din munti, iar cei care ii spun pe nume pot fi atacati.

4. Nu ai voie sa te piepteni si nici sa lucrezi la masina de cusut. Fetele care fac asta vor avea un an dificil si nu se vor marita in veci.

5. Se spune ca daca tii post negru in aceasta zi importanta, ti se vor indeplini toate dorintele in anul ce vine.

6. In Maramures, fetele care vor sa isi viseze ursitul nu mananca nimic toata ziua. In vis li se va arata un baiat care le aduce apa sa le potoleasca setea. Acel barbat este ursitul.

7. Nu uita sa pui graul la incoltit daca vrei sa iti faci planuri pentru anul viitor. Gospodarii se pregatesc din 30 noiembrie pentru un an roditor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*