sf

Ce nu este bine sa faci de SF Dumitru! Traditii si Obiceiuri

Pe 26 octombrie, crestin-ortodocsii il sarbatoresc pe Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Fiul voievodului cetatii Tesalonicului a fost botezat in mare taina de parintii sai, de frica prigoanei impotriva crestinilor. Dupa ce tatal lui Dimitrie a murit, Maximian Imparatul l-a chemat pe acesta si l-a facut voievod in locul tatalui sau.

Nu mult a durat buna intelegere dintre Imparatul Maximian si Dimitrie, caci dupa ce incoronatul a aflat ca noul voievod este crestin, a poruncit sa il inchida in temnita si apoi sa il omoare. In viziunea lui Maximian, Dimitrie era un fals propovaduitor, defaimand inteleptii vremii si pe carturarii care nu il recunosteau pe Iisus ca fiu al Domnului.

In cetatea lui Maximian exista un vandal pe nume Lie, pe care Imparatul il punea sa ii omoare pe crestini, folosindu-se de forta fizica si de sulite. Nestor, unul din prietenii lui Dimitrie, a fost incurajat de Sfantul Izvorator de Mir sa il infrunte pe Lie.

Nestor a reusit sa il ucida pe Lie, desi era un tanar slab si pricajit, numai cu puterea gandului si cu credinta in Dumnezeu. Afland ca Dimitrie l-a antrenat pe Nestor, ImparatuL Maximian a trimis ostasii sa ii omoare pe Dimitrie si Nestor.

La capataiul Sfantului Dumitru s-au intamplat multe minuni dupa aceea, iar acesta a devenit un sfant si martir. Iar acum iti prezentam cele mai importante obiceiuri care se respecta pe 26 octombrie.

1. Pe 25 octombrie, in ajun de sarbatoare, se aprind focuri peste care sar copiii ca sa fie sanatosi tot anul. Focul are mai multe semnificatii: purifica sufletele celor pacatosi si alunga fiarele.

2. Daca pe 26 octombrie va ploua, va fi iarna cumplita. Daca va iesi soarele, va fi iarna lunga, dar suportabila.

3. Tot in aceasta zi, ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia arunca un cojoc pe pamant, in mijlocul oilor. Daca pe haina se asaza o oaie alba, iarna va fi blanda. Daca prima oaie care se asaza va fi neagra, vom avea o iarna aspra.

4. Si mersul oilor anunta cum va fi iarna. Daca prima oaie din turma care merge spre sud este alba, atunci va fi iarna cumplita, iar daca o oaie neagra va merge spre nord, va fi iarna usoara.

5. Nu se spala rufe si nu se munceste in aceasta zi. Cei care nu tin post si nu cinstesc Ziua Sfantului Dimitrie vor avea parte de un an greu.

Peste 315.000 de romani isi sarbatoresc onomastica in aceasta zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*