Ce înseamnă când te dor sânii şi sfârcurile

Multe femei s-au confruntat de-a lungul timpului cu dureri în zona sânilor şi a sfârcurilor. Deşi aceste dureri sunt des întâlnite şi, de obicei, nu ar trebui să dea motive de îngrijorare, sunt şi situaţii în care o durere a sfârcurilor poate însemna o boală serioasă. Dacă observi scurgeri din sfârcuri, însoţite de dureri severe şi îndelungate, plus febră, cere de urgenţă sfatul medicului.

Pubertate si dezvoltarea sanilor
Dezvoltarea sanilor este primul semn al pubertatii, moment in care corpul fetei trece prin o multitudine de tranformari hormonale. Glandele mamare si tesutul adipos incep sa creasca, iar sfarcurile se inflameaza si se maresc. Din cauza acestor modificari, sanii devin mai sensibili, iar sfarcurile dureroase. Cand va aparea si prima menstruatie, durerile se pot accentua.

Ovulatie
La majoritatea femeilor, ovulatia apare la mijlocului ciclului menstrual, insa acest lucru depinde de la femeie la femeie. Inainte, in timpul sau dupa ovulatie, unele femei experimenteaza dureri ale sanilor si ale sfarcurilor. Motivele sunt mai multiple. In timpul ovulatiei, corpul femeii se pregateste pentru o posibila sarcina, ca urmare se maresc glandele mamare, care urmeaza sa produca lapte. In al doilea rand, cresterea nivelului de progesteron post-ovulatie creste retentia de apa in organism, inclusiv in zona sanilor, cauzand intinderea pielii si aparitia senzatiilor de durere.

Sarcina
Dupa conceptie, nivelul de estrogen si progesteron continua sa creasca, ceea ce sporeste sensibilitatea mamara. Mai exact estrogenul duce la marirea sanilor, iar progestornul la acumularea de apa. Toate aceste modificari pregatesc sanii pentru alaptare.

Sindromul premenstrual
Nivelul mare de estrogen si deficienta de progesteron poate contribui la sensibilitatea sanilor si la dureri ale sfarcurilor la femeile care sufera de sindrom premenstrual.

Sindrom menopauzal
Sindromul menopauzal este cauzat de fluctuatiile hormonale frecvente, care conduc la numeroase afectiuni fizice si psihologice. Printre acestea se numara sensibilitatea sanilor, cicluri menstruale neregulate, bufeuri, dureri de cap, balonare, schimbare de dispozitie, kilograme in plus. Menopauza apare la incetarea definitive a ovulatiei si menstruatiei. In aceasta perioada, nivelul de progesteron este foarte mic, in timp ce nivelul de estrogen se mareste considerabil. Asa se si explica senzatiile de durere ale sanilor si sfarcurilor. Dupa incetarea acestor modificari hormonale, cu cat menopauza este instalata de mai multa vreme, cu atat incepe sa se reduca si nivelul de estrogen si, odata cu el, stresul fizic si emotional cauzat de menopauza.

Alte cauze ale aparitiei durerilor de sani si sfarcuri sunt exercitiile fizice (din cauza frecarii de materialul echipamentului sportiv), alaptatul, dezechilibre la nivelul acizilor grasi, medicamentele (in special contraceptivele, cele destinate suplimentarii homonale si unele antidepresive), dureri in piept sau in zona inimii, stres.

Sindromul Paget
O problema serioasa care poate genera simptome precum sfarcuri sensibile, de culoare rosiatica, dureroase si cu senzatie de mancarime, este sindromul Paget. Acesta este o forma rara de cancer la san, insa daca te confrunti cu aceasta problema, cere de urgenta sfatul medicului.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!

sursa: sfatulparintilor.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*