uter

Ce boala a uterului ascunde balonarea. Tumora care creste incet, dar sigur

Balonarea, constipatia, anemia, palpitatiile, senzatia de lesin, senzatia de oboseala permanenta, urinarea frecventa, disconfortul abdominal si sangerarea menstruala neobisnuita nu trebuie trecute cu vederea niciodata.

Jumatate dintre femeile din Romania ignora simptomele enumerate mai sus, iar in momentul in care se prezinta la medic este prea tarziu. Sunt diagnosticate cu una dintre cele mai ‘perverse’ boli ale uterului: este vorba despre tumora care creste in tacere, incet, dar sigur.

Fibromul uterin este una dintre cele mai des intalnite tumori benigne la femei. Exista mai multe tipuri de fibroame uterine, dupa cum urmeaza:

FIBROMUL UTERIN SUBMUCOS

Acest tip de fibrom este responsabil de modificarea menstruatiei. Acest fibrom produce sangerari abundente care pot tine mai multe zile. Uneori, pot aparea si sangerari intermenstruale.

Aceasta tumora se dezvolta spre exteriorul uterului. In faza incipienta, acesta poate fi confundat cu o mica excrescenta ce poate parea banala, dimensiunile fiind variabile (de la cativa milimetri la zeci de centimetri).

Acest tip de fibrom provoaca dureri insuportabile in abdomen Un alt tip de fibrom care cauzeaza dureri in zona abdominala este fibromul uterin pediculat, care se poate rasuci la nivelul unui cord prin care se prinde de uter.

Este important de precizat ca fibromul uterin nu este o forma de cancer. Aceasta tumora se poate transforma intr-una maligna daca nu se consulta un medic specialist vreme de cateva luni, pana la un an. Imediat ce ai observat orice lucru neobisnuit in zona ta genitala (indiferent de cat de banal ar putea fi) du-te la ginecolog.

Fibroamele uterine pot fi indepartate printr-o serie de tratamente medicale. Exista tehnici moderne de distrugere intrauterina a nodulilor fibramotosi prin mioliza laparoscopica (se foloseste curentul electric pentru distrugerea tumorilor).

De asemenea, femeile care vor sa isi pastreze capacitatea de procreere pot scapa de acesti noduli deranjanti pe cale histeroscopica (histeroscopul este un instrument optic foarte subtire conectat la o unitate video printr-o sursa de lumina cu fibra optica).

In cazurile extreme, cand fibroamele cuprind si ameninta sanatatea femeii, uterul trebuie extirpat prin invazie pe cale vaginala sau laparoscopica.

Sursa: teotrandafir.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*