Atenție! Nu uitați că Se schimbă Ora și trebuie să dați ceasurile înapoi! De când vom dormi mai mult cu oră și cum ne afectează această schimbare:

Când se trece la ora de iarnă 2017? Ora de iarnă se aplică, în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie.

Astfel, în noaptea de 28 spre 29 octombrie 2017, ora 04:00 devine ora 03:00. Practic, se revine la ora normală, pentru că primăvara, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie (25/26 martie, în 2017), se trece la ora de vară.

Printre efectele semnalate la trecerea la ora de iarnă 2017 se numără:
– irascibilitatea, tulburările de somn şi cresterea nivelului de stres
– perturbarea rutinei zilnice, care ne ajută să fim organizaţi şi să ne dozăm energia corespunzător
– instalarea asteniei de toamnă.

De ce trecem la ora de iarnă?
Mulți se întreabă de ce se schimbă ora de două ori pe an și puțini știu că totul se bazează pe rațiuni economice. Ideea este să profităm de lumina naturală a soarelui, pentru cât mai mult timp, pentru a ne desfășura activitățile zilnice în bună regulă.

Acest mecanism de schimbare a orei de două ori pe an, primăvara și toamna este folosit în peste 100 de țări din lume. În anul 1932, a aderat și România la ora de vară. La acea vreme, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie și în prima duminică a lunii octombrie.

Mai multe rațiuni economice au demonstrat, de-a lungul timpului că acest mecanism este benefic. De exemplu, în Statele Unite se face o economie de un procent, mai ales în consumul casnic. De asemenea, şi în Brazilia și în Noua Zeelandă s-a constatat că trecerea la ora de vara aduce o scădere chiar cu 3,5% a consumului energetic. În plus, mai multe cercetări făcute în SUA şi Marea Britanie au relevat şi un alt beneficiu al orei de vara: scăderea numărului de accidente rutiere cu aproximativ un procent.

Interesant este că mulţi operatori din turism susțin că o oră în plus de lumină seara impulsionează turismul. Astfel, această schimbare aduce un plus de venituri şi altor domenii conexe industriei ospitalităţii: în vânzări, transporturi sau în organizarea de festivaluri sau evenimente

Ora de iarnă 2017. Când se va schimba ora în următorii ani

În următorii trei ani, trecerea la ora de vară şi la ora de iarnă se va face la următoarele date:

2018 – 25 martie – 28 octombrie
2019 – 31 martie – 27 octombrie
2020 – 29 martie – 25 octombrie

Ora de iarnă 2017. Cum ne influențează sănătatea schimbarea orei
Medicii spun că în general, după o astfel de schimbare, organismul uman are nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adaptata la ora de iarnă, pentru că trebuie să ne culcăm cu o oră mai devreme, față de cum a fost obișnuiți până atunci. Mai mult decât atât, trecerea la ora de iarnă îi poate afecta în mod serios pe cei care se confruntă cu probleme mai grave de sănătate, întrucât ritmul lor biologic se poate schimba radical.

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program. Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, a spus Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale, potrivit realitatea.net.

Chiar dacă pare greu de crezut pentru unele persoane care au impresia că vor dormi mai mult după o astfel de schimbare, situația este totuși destul de diferită. Această schimbare a ore poate declanșa stări de oboseală accentuată, ba chiar se poate declașa o scădere a vigilenței.

În cazuri extreme, mai multe studii au arătat că în cazuri extreme, trecere la ora de iarnă poate afecta și sănătatea mintală. Certătorii australieni au descoperit că numărul de sinucideri este mai mare în primele săptămâni după schimbarea orei față de restul anului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*