Aşa arată suferinţa! Și-au îngropat patru copii de Rusalii… Povestea lor e terifiantă. Întreg satul a venit să îi conducă pe ultimul drum pe copii şi să-i îmbărbăteze pe părinţii sfâşiaţi de durere

Ce tragedie! Familia Petruţ-Pop, din Negrileşti, judeţul Bistriţa Năsăud, şi-a îngropat de Rusalii patru din cei nouă copii. Întreg satul a venit să îi conducă pe ultimul drum pe copii şi să-i îmbărbăteze pe părinţii sfâşiaţi de durere.

Patru sicrie aşezate unul lângă altul în apartamentul micuţ al familiei Petruţ-Pop din blocul social din Viişoara. Este o fotografie tulburătoare postată pe Internet de un consătean. Aici se odihnesc acum Lavinia Petruţ-Pop (18 ani) şi fraţii ei Darius (20 ani), Daria (14 ani), Cosmina (12 ani), morţi în accidentul de tren de la Viişoara, judeţul Bistriţa-Năsăud, de 1 iunie. Lavinia (18 ani) conducea de doar o lună şi nu s-a asigurat când a trecut calea ferată. Trenul a zdobit maşina în care se afla împreună cu trei fraţi şi un verişor, Rafael Manta (20 ani). Şi pentru acesta viaţa s-a sfârşit brusc, sub roţile trenului.

Părinţii Mitruţ şi Adriana şi ceilalţi cinci fraţi sunt înmărmuriţi de durere. Au dus trupurile tinere la cimitirul din localitatea Negrileşti, satul de origine al familiei. Cele trei fete au fost îmbrăcate în rochii albe, de mireasă, iar băiatul în costum de mire, cum e tradiţia în cazul tinerilor necăsătoriţi. O mulţime îndoliată, în frunte cu mitropolitul Andrei Andreicuţ, protopopul Becleanului, Doru Zinveliu, şi un sobor de preoţi i-a condus pe ultimul drum. Durere mai mare nu a putut exista. Părinţii şi fraţii lor au nevoie de mângâierea semenilor, dar şi de ajutor, scrie timponline.ro.

Şi vărul Rafael a fost condus la groapă duminică de întreg satul. Trecerea la cele veşnice a celor cinci copii a întristat şi revoltat o lume întreagă, indignată de felul în care au fost secerate aceste vieţi nevinovate din cauza nepăsării unor oameni care nu au montat o barieră la trecerea de cale ferată de la Viişoara, deşi nu e prima oară când se întâmplă aici tragedii.

Apropiaţii au aflat că familia are nevoie de ajutor şi a deschis un cont unde să se doneze bani. Cea mai mare dorinţă a celor rămaşi în viaţă este să se mute departe de locul în care au murit patru dintre membrii frumoasei lor familii.

Cont deschis pe numele mamei: PETRUŢ POP ADRIANA, deschis la BANCA TRANSILVANIA, SUCURSALA BISTRIŢA, LEI – RO68BTRLRONCRT0146123501, RO18BTRLEURCRT0146123501 – EUR (SWIFT:BTRLRO22).

Tragedia s-a întâmplat de Ziua Copilului
Cei patru copii ai familiei Petruţ-Pop, care aveau între 12 şi 20 de ani, mergeau la bunica lor, împreună cu un văr, pentru a petrece Ziua Copilului. La volan se afla sora lor, Lavinia, singura care avea permis de conducere. Fata, care nu împlinise 19 ani, îşi luase carnetul în urmă cu doar o lună. Nu s-a asigurat suficient la trecerea de cale ferată şi s-a pierdut cu firea când a văzut trenul apropiindu-se ameninţător de ei. Deşi supravieţuise impactului, mezina familiei, Cosmina (12 ani), s-a stins vineri dimineaţă la spitalul din Târgu Mureş.

CITESTE SI:
Statistici negre în România: 5 oameni mor zilnic în accidente rutiere
Romania, primul loc in UE dupa numarul de morti in accidente rutiere

Romania si Bulgaria sunt tarile cu cel mai mare numar de decese rutiere, aproape dublu fata de media inregistrata la nivelul Uniunii Europene (UE), arata statisticile pentru 2015 privind securitatea rutiera, publicate de Comisia Europeana (CE).

Anul trecut, Romania a raportat o rata de 95 de de persoane decedate in accidente rutiere la fiecare milion de locuitori, mult mai mare fata de media de 51,5 decese inregistrata la nivelul UE. Aceasta rata din Romania a crescut in 2015 fata de 2014, cand a fost de 91 persoane decedate/un milion de locuitori, si a scazut comparativ cu anul 2010, cand era de 117.

La nivelul UE, 26.000 de persoane si-au pierdut viata, anul trecut, in accidente rutiere, cu 5.500 mai putine decat in 2010. Cu toate acestea, la nivelul UE, nu se observa nicio ameliorare fata de situatia din 2014. In plus, Comisia estimeaza ca 135.000 de persoane au suferit accidente grave pe drumurile din UE. Costul social (reabilitare, asistenta medicala, daune materiale etc.) generat de decesele si de vatamarile corporale survenite ca urmare a accidentelor rutiere este estimat la cel putin 100 de miliarde euro.

„Numarul deceselor sau al vatamarilor corporale grave este intotdeauna prea mare. In ultimele decenii, am obtinut rezultate impresionante in ceea ce priveste reducerea accidentelor rutiere, insa stagnarea actuala este alarmanta. Daca Europa doreste sa isi atinga obiectivul de injumatatire a numarului accidentelor rutiere pana in 2020, mai raman inca multe de facut. Invit statele membre sa-si intensifice eforturile in directia aplicarii legislatiei si a sensibilizarii cetatenilor. Desi costul acestor eforturi este considerabil, el este totusi nesemnificativ in comparatie cu costul social de 100 de miliarde euro generat de decesele si de vatamarile corporale survenite ca urmare a accidentelor rutiere”, a declarat Comisarul UE pentru transporturi, Violeta BULC.

„Comisia va continua sa actioneze acolo unde va putea aduce o valoare adaugata clara la nivel european. Tehnologia si inovarea sunt tot mai importante in configurarea viitorului sigurantei rutiere. De exemplu, pe termen mediu si lung, conducerea autovehiculelor in mod automatizat si conectat poate contribui in mare masura la evitarea coliziunilor, astfel ca, in prezent, facem tot ce ne sta in putinta pentru a institui un cadru adecvat in acest sens”, a adaugat Violeta BULC.

Potrivit Comisiei Europena, in 2015, rata medie a deceselor in traficul rutier din UE a fost de 51,5 la 1 milion de locuitori, similara cu cea din ultimii doi ani. Aceasta incetinire de ritm, care urmeaza dupa o reducere semnificativa de 8% in 2012 si 2013, este cauzata de mai multi factori, cum ar fi o interactiune mai mare, in orasele europene, intre utilizatorii rutieri neprotejati si cei motorizati. De asemenea, utilizatorii vulnerabili ai drumurilor (pietoni, biciclisti etc.) reprezinta o mare parte dintre cele 135.000 de persoane accidentate.

Statisticile specifice fiecarei tari arata ca numarul accidentelor rutiere variaza inca in mare masura pe teritoriul UE, desi aceasta diferenta devine tot mai mica de la an la an.

Tu ce parere ai? Lasa-ne raspunsul tau in rubrica de comentarii de pe Facebook!

Nu uita să DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*