Anunțul ministrului Muncii pentru toţi pensionarii. Când vor mai primi a 13-a pensie? S-a aflat data exactă

Când vor mai primi pensionarii a 13-a PENSIE? S-a aflat DATA exactă

Noua Lege a pensiei va intra în vigoare de la 1 decembrie 2017, conform graficului anunţat de ministrul Muncii. Potrivit promisiunii Olguţei Vasilescu, se vor reyolva toate inechităţile din sistemul de pensii din România.

Recent, Guvernul Tudose a anunţat că nu are bani pentru a plăti cea de-a 13-a pensie. Olguţei Vasilescu a explicat că nu există bani pentru cea de-a 13-a pensie. „Este exclus s[ acord[m al 13-lea salariu pentru că avem de4ja o lege a salarizării în vigoare care are ca şi termen de implementare definitivă anul 2022 şi până atunci nu se pune problema să fie al 13-lea salariu, deşi creşterile sunt foarte mari. În ceea ce priveşte a 13-a pensie, a fost cerută în spaţiul public de câteva organizaţii de pensionari, preferăm însă ca banii pe care îi avem să îi împărţim pe 12 luni pentru toată lumea” a declarat ministrul Muncii.

Romanii se vor trezi cu asta in posta! Vine direct la usa ta! Ce patesti daca refuzi sa semnezi

În ultima perioadă, mai mulți cititori ne semnalează faptul că au primit prin poștă, de la furnizori, un nou contract pentru energia electrică, pe care sunt somați să le semneze și să le retrimită prin poștă. Ei ne întreabă dacă este legal și ce se întâmplă dacă refuză să semneze un astfel de contract.

Trebuie precizat, de la început, că este vorba de o măsură legală. Și anume, de aplicarea Ordinului Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), nr 88/2015, pentru aprobarea contractelor cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii casnici şi noncasnici.

Termen: 1 octombrie 2017

Procesul de recontractare a început la jumătatea anului 2015 și va dura, dat fiind numărul mare de clienți (7 milioane de persoane fizice și juridice), mai mult de doi ani, mai exact, până pe data de 1 octombrie 2017. Companiile furnizoare de curent electric (Enel, Cez,E.on etc) au creat pagini de web speciale informării clienților în legătură cu prevederile ordinului ANRE, cu etapele procesului de recontractare și cu toate detaliile privind procedura privind încheierea unui nou contract pentru energia electrică.

Obligație și pentru furnizor și pentru consumator

Actul normativ stabilește că reactualizarea contractelor de furnizare constituie obligație legală, atât din partea furnizorului, cât și a clientului. Ordinul conține inclusiv modelul Contractului -cadru, aprobat de ANRE, modelul facturii de energie electrică, precum și modelul convenției de consum, toate puse la dispoziție de furnizori. Dacă ai primit plicul, și în ce privește datele personale au apărut unele modificări față de cele trecute în vechiul contract (de ex. schimbarea numelui), trebuie să completezi toate informațiile corecte și datele de contact actualizate. În cazul schimbării titularului de contract, pe lângă formularul completat, trebuie trimise și : cerere de închiere a contractului între cele două părți; copia actului de spațiu; copia actului de identitate; cererea de reziliere a contractului din partea fostului titular; acceptul scris al deținătorului spațiului în cauză, în cazul în care noul titular are doar drept de folosință.

Nu rămîi fără curent, dacă nu ai apucat să semnezi noul contract pentru energia electrică

Chiar dacă nu ai primit noul contract sau l-ai primit, dar nu ai apucat să-l semnezi și să-l trimiți prin poștă, nu trebuie să-ți faci probleme, pentru că nu rămâi fără curent. Este adevărat că, potrivit ordinului, ai la dispoziție 30 de zile pentru semnarea și returnarea contractului către furnizor. Dar, chiar dacă nu îl trimiți, contractul va intra în vigoare, începând cu data de 1 a lunii următoare celor 30 de zile de la comunicare.

Ce se întâmplă dacă refuzi să semnezi contractul

Dar, cititorii ne întreabă ce se întâmplă în situația în care, în acest interval de timp, clientul îi cere furnizorului o modificare sau o completare a clauzelor contractuale (conform legii, acestea sunt negociabile) sau, dacă, pur și simplu, clientul refuză să semneze noul contract? Potrivit ordinului ANRE, în situația în care contractul primit prin poștă nu este semnat și returnat de client în cele 30 de zile prevăzute de ordinul ANRE, el este considerat în vigoare, după scurgerea acestui termen legal.

Prețul energiei electrice nu va crește

Potrivit ANRE, consumatorii nu trebuie să se teamă că, prin noul contract, va fi modificat cumva prețul energiei electrice. Dimpotrivă, semnarea noului contract ar putea fi o oportunitate pentru negocierea cu furnizorii a unor soluții tarifare personalizate, menite a-i ajuta să identifice cea mai buna formula de calcul al costului facturii, personalizat pe consumul lor.

Titularul contractului de enerigie electrică poate fi schimbat?

Mai mulți cititori ne întreabă cum trebuie să procedeze și de ce acte au nevoie pentru a schimba titularul contractului de energie electrică încheiat cu Enel.

Titularul contractului de furnizare a energiei electrice se poate schimba- acest lucru fiind, de altfel, obligatoriru, conform legii- în cazul schimbării parţiale sau totale a identităţii clientului, preluării prin cumpărare, moştenire sau donaţie a unei locuințe, sau a unui spațiu deja racordat la energie electrică, fără a fi necesare modificări ale instalației electrice. Documentele necesare pentru a schimba titularul contractului sunt:

Index contor citit la zi (necesar pentru emiterea facturii și plății acesteia); Copii ale actelor de identitate ale actualului și viitorului titular; Cerere- tip (formularul se pune la dispoziție de furnizor) ; Chestionar tip pentru obținerea avizului tehnic de racordare; Mandat gratuit- formular tip (se pune la dispoziție de furnizor); Actul de proprietate sau orice alt înscris care atestă dreptul de folosință asupra imobilului. În cazul în care imobilul este închiriat, este necesar acordul notarial al proprietarului pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice de către chiriaș.

sursa – libertatea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*