ALERTA METEO pentru urmatoarele patru zile!!! INFORMARE METEOROLOGICĂ de PLOI TORENŢIALE şi vânt puternic în toată ţara

INFORMARE METEOROLOGICĂ de PLOI TORENŢIALE şi vânt puternic în toată ţara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o informare meteorologică de ploi torenţiale, vânt puternic şi grindină, valabilă în toată ţara.

INFORMARE METEOROLOGICĂ. În intervalul 24 mai, ora 15.00 – 27 mai, ora 23.00, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.

În după-amiaza zilei de miercuri (24 mai) și în noaptea de miercuri spre joi (24/25 mai) astfel de fenomene vor fi frecvente în vestul, sud-vestul, centrul și nordul țării. Joi, vineri și sâmbătă (25, 26 și 27 mai) instabilitatea atmosferică se va manifesta în sudul, centrul și estul teritoriului și în toată zona montană.

Se vor înregistra cantităţi de apă care, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăşi local 15…20 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

O rupere de nori a făcut, marţi noaptea, ravagii în comuna Glimboca din judeţul Caraş Severin. 80 de gospodării au fost pur și simplu măturate de ape. În unele zone acestea au avut și un metru înălțime. Șuvoaiele au luat toate proviziile de hrană sau furaje pentru animale, mobila și aparatura electrocasnică din casele oamenilor, dar și două mașini

PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Vremea va continua să fie schimbătoare şi pe parcursul săptămânii următoare, fiind aşteptate precipitaţii în fiecare zi, la începutul săptămânii acestea curprinzând sud-estul teritoriului, miercuri extinzându-se în aproape toată ţara. ANM a actualizat prognoza meteo pentru finalul lunii mai şi începutul lunii iunie.

PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Cum va fi vremea în minivacanţa de Rusalii

PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Vremea va continua să fie schimbătoare şi pe parcursul săptămânii următoare, fiind aşteptate precipitaţii în fiecare zi, la începutul săptămânii acestea curprinzând sud-estul teritoriului, miercuri extinzându-se în aproape toată ţara. ANM a actualizat prognoza meteo pentru finalul lunii mai şi începutul lunii iunie.

MUNTENIA

În intervalul 22 – 25 mai, regimul termic nu va avea variații semnificative, medile temperaturilor maxime, urmând să fie de 22…24 de grade. Vremea se va răci în perioada 26 -28 mai, astfel încât media temperaturilor maxime să fie de 20…21 de grade. Începând din data de 29 mai vremea va intra într-un proces de încălzire, plecând de la valori maxime medii de 22…24 de grade spre 28…29 de grade spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni. Mediile minimelor vor crește ușor și treptat, de la 10…11 grade, în prima săptămână, până spre 12…14 posibil chiar 16 grade la sfârșitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată la începutul intervalului de prognoză şi din nou în perioada 25 – 28 mai.

TRANSILVANIA

În prima săptămână de prognoză media maximelor diurne va avea valori între 22 de grade în primele zile și 17 grade în zilele de 25 și de 26 mai. În cea de a doua săptămână se va încălzi treptat, iar spre final se vor atinge medii de 26…27 de grade, mai ridicate decât în mod normal la această dată. Temperaturile diurne vor oscila între 6…7 grade (la începutul și la mijlocul intervalului de prognoză) și 11…12 grade (în ultimele zile). Probablilitatea pentru averse va fi ridicată în fiecare zi, iar în intervalul 24 – 28 mai acestea vor apărea mai frecvent și vor fi mai intense.

MOLDOVA

Până la mijlocul primei săptămâni de prognoză, mediile temperaturilor maxime vor fi de 20…23 de grade, iar cele ale minimelor, de 9…12 grade. Vremea se va răci în intervalul 25 – 27 mai, astfel încât media temperaturilor maxime nu va depăși 18…19 grade, pentru ca ulterior, începând cu data de 28 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire. Astfel, mediile temperaturilor maxime vor crește de la 20…22 de grade, până spre 24…26 și chiar 28 de grade, în primele zile ale lunii iunie. Mediile temperaturilor nocturne nu vor avea variații semnificative, acestea urmând a oscila în general între 10 și 14 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor, cu totul izolat posibil însemnate cantitativ, va fi mai ridicată în perioada 24 – 28 mai.

OLTENIA

În intervalul 22 – 27 mai, media temperaturilor maxime va fi de 22…24 de grade, valori mai coborâte, în jurul a 20 de grade, urmând a se înregistra în data 26 mai. Începând din 28 mai vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, ce se va concretiza printr-o medie regională a temperaturilor maxime de 24…26 de grade până la 28…29 de grade spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză. Minimele nocturne nu se vor modifica semnificativ în perioada 22 – 29 mai, urmând a se încadra între 10 și 12 grade. În a doua săptămână de prognoză şi acestea vor crește treptat, de la 11…12 grade spre 13…15 grade la sfârșitul perioadei de prognoză. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în perioada 22 – 30 mai.

BANAT

În primele trei zile ale intervalului de prognoză media temperaturilor maxime va fi de 24 de grade, apoi va scădea cu aproximativ 4 grade. Din data de 28 mai vremea se va încălzi, astfel încăt, în primele zile din luna iunie, se va ajunge la o medie a temperaturilor diurne de 28…29 de grade (peste mediile climatologice specifice perioadei). Temperaturile nocturne vor fi relativ constante până în ziua de 25 mai și vor avea o medie de 12…13 grade. Ulterior, până la sfârșitul primei săptămâni, ele vor scădea și vor ajunge la 9 grade. În cea de a doua săptămână, minimele termice vor fi în creștere, iar în ultimele zile de prognoză, media lor va depăși 14 gade. Vor fi averse aproape în fiecare zi, dar pe arii mai extinse și mai intense în intervalul 24 – 26 mai.

CRIŞANA

În primele zile de prognoză vremea va fi caldă, cu o medie a temperaturilor maxime de 24 de grade. Între 25 și 27 mai se va răci, până la o medie a maximelor de 19…20 de grade, apoi se va încălzi, astfel la început de iunie, media acestora va depăși 27 de grade. Media temperaturile minime va scădea ușor și treptat, de la 11…12 grade în prima dimineață, până la 8 grade în data de 28 mai. În cea de a doua săptămână se va resimți o încălzire și pe parcursul nopților și se va ajunge la sfârșitul intervalului de prognoză la o medie a valorilor nocturne de 14 grade. Temporar vor fi averse, îndeosebi în prima săptămână de

MARAMUREŞ

La începutul intervalului, temperaturile maxime vor avea o medie de 23 de grade. Până în data de 25 mai se va răcori (media va ajunge la 18 grade), apoi se va resimți o nouă creștere a valorilor termice, a căror medie va ajunge să depășească 26 de grade, după data de 1 iunie. Minimele termice vor avea, în prima săptămână, valori medii între 7 și 12 grade, pentru ca în cea de a doua săptămână să crească continuu spe 13…14 grade. Temporar vor fi averse aproape în fiecare zi, dar mai ales în intervalul 24-27 mai.

DOBROGEA

alorile termice vor fi apropiate de mediile climatologic specifice pentru această regiune în perioada 22 -28 mai, când media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 20 de grade, iar cea a minimelor va fi de 10…12 grade. Din data de 29 mai, vremea va intra întrun proces de încălzire ușoară și treptată de la valori medii diurne de 21…22 de grade, până la valori de 23…25 de grade în special în perioada 1 – 3 iunie. Vor crește treptat și mediile temperaturilor minime, de la 12…13 grade, până spre 14…16 grade spre sfârșitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată la începutul intervalului, apoi în special în perioada 25 – 29 mai, pentru ca ulterior, doar trecător şi pe arii restrânse în timpul după-amiezelor să fie condiții pentru ploi de scurtă durată.

Vremea LA MUNTE La începutul intervalului, media temperaturilor maxime va fi de 13…15 grade, iar a celor minime de 4…6 grade. În perioada 25…27 mai vremea se va răci, până spre medii ale maximelor în jur de 9 grade și de 2 grade ale celor minime. În a doua săptămână de prognoză vremea va deveni caldă, cu medii ale valorilor diurne de temperatură de 17…18 grade și minime de 8…10 grade la început de iunie. Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată în cea mai mare parte a intervalului, dar aversele vor fi pe arii mai exinse şi, posibil, mai însemnate cantitativ în intervalul 24…28 mai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*