10 întrebări pe care ai vrut mereu să le pui unui ginecolog. „Care-i cea mai scârboasă chestie…”

„Nevastă-mea chiar le zice prietenelor ei să vină la mine, când trebuie să-şi facă un control. Cred că-i cea mai mare dovadă de încredere pe care poţi s-o primeşti de la nevastă.”

E-al naibii de intim şi, în acelaşi timp, reconfortant de anonim când te duci la ginecolog şi-ţi arăţi vaginul în faţa unui străin. Zaci acolo şi plăteşti pe cineva să se uite cu atenţie la gaura ta dulce şi, deşi ştii că a văzut mii, la propriu, nu poţi să nu te-ntrebi: „Ce-o crede omul ăsta despre vaginul meu? Cum e să fie atât de aproape de labiile mele? Ce te mână să-ţi alegi profesia asta?”

Dr. Joachim Pömer (34) are propria clinică, la Linz, în Austria. Când l-am întrebat de ce naiba s-a făcut ginecolog, mi-a povestit de-o excursie pe care-a făcut-o în Namibia când avea 28 de ani, în timpul căreia a văzut mai multe femei care năşteau. Acolo şi-a dat seama că vrea să ia parte la momentul în care o nouă viaţă soseşte pe lume. Pentru întrebarea asta se pregătise – dar nu şi pentru celelalte zece pe care i le-am pus.

E adevărat că de multe ori pacientelor le miros mai urât picioarele decât zonele intime?

E ca atunci când te duci la dentist și te speli înainte pe dinți – în general, femeile fac duș cu scurt timp înainte să vină la mine și-s ok. O femeie sănătoasă nu are un vagin urât mirositor. Produsele speciale pentru igiena intimă sunt chiar contra-productive. Ciupercile vaginale apar în mod special la femeile care folosesc produse de igienă vaginală pe termen lung. Apa e suficientă pentru igiena vaginului – întotdeauna le recomand femeilor sănătoase să-l lase în pace. O femeie care miroase urât are, de cele mai multe ori, o infecție. E treaba mea să mă asigur că scapă de ea.

Câte dintre paciente se rad înainte să vină la ginecolog?

Am aici un studiu care zice că peste 60% dintre femei se rad regulat în zonele intime. Nu cred că o femeie care nu se rade de obicei și-ar schimba obiceiurile doar pentru ginecolog. Unele femei vin aici cu urgențe, care nu-s niciodată un moment bun să te razi. Chiar nu contează.

Nu te incomodează la lucru părul pubian?

Nu, eliminarea părului pubian e doar o chestiune de gust. Femeile pot să se hotărască singure dacă asta vor sau să discute cu partenerii, dar n-au de ce să-și facă griji despre părerea ginecologului despre asta. Doar când operăm contează uneori să eliminăm părul, dar dacă nu s-a ras singură, o radem noi.

Care-i cel mai absurd lucru despre sex pe care l-ai învățat din meseria ta?

Am învățat că nu există nimic absurd când vine vorba de sex consimțit. Nu-ți face griji despre ce cred alții și fă ce vrei tu să faci – evident, cu condiția să fie consimțit și să nu fie nimic ilegal.

VICE: Care-i cea mai scârboasă chestie din meseria ta?

Dr. Joachim Pömer: Cuvântul „scârbos” n-ar trebui să existe pentru medici. Ultimul lucru de care are nevoie o femeie e un ginecolog care pare scârbit. Vedem des femei cu cicluri menstruale abundente, cicluri care nu se mai termină sau doar pentru controale de rutină. Uneori scot din vagine tampoane care s-au rătăcit pe-acolo. Nu e nimic incomod sau scârbos la faza asta, e meseria mea.

Te-ai excitat vreodată când s-a dezbrăcat o femeie în fața ta la muncă?

Nu. Pacientele care vin la mine au încredere în mine. Poate e greu de crezut, dar trebuie să-ți reprimi propria sexualitate. Pot să fac asta la muncă.

Cum e când te întâlnești cu o pacientă la supermarket?

O salut. Dacă situația ne permite, poate stăm de vorbă și dacă sunt cu soția și fiul nostru, le-o prezint. Nu vorbesc niciodată cu soția despre muncă, pentru că sunt medic, iar problemele pacientelor mele sunt confidențiale. Dar dacă mă întâlnesc cu o pacientă care-mi spune pe scurt că are o problemă sau alta, poate să-și facă pe loc programare. Dar nu vorbesc despre așa ceva în detaliu pe stradă sau în public.

Te-ai culcat vreodată cu o femeie, pentru ca apoi să te gândești: „I-ar prinde bine să vadă un doctor pe tema asta”?

La muncă îmi anulez sexualitatea și în particular îmi anulez munca. Sunt însurat și-mi iubesc soția. Dac-aș observa că ceva nu e ok, în timpul sexului sau în timpul sarcinii ei, i-aș spune – pentru asta există relațiile. Dar n-are nimic de a face cu munca.

Ce părere are soția ta despre jobul tău?

La început, a stresat-o un pic. Mulți dintre medicii pe care-i cunoaștem sunt divorțați, pentru că nu petrec destul timp cu familiile. La început, a fost un pic nesigură din cauza asta, pentru că nu știa cum e pentru mine să văd femei parțial goale toată ziua. Dar acum e ok pentru ea. Chiar le zice prietenelor ei să vină la mine, când trebuie să-şi facă un control. Cred că-i cea mai mare dovadă de încredere pe care poţi s-o primeşti de la nevastă.

Îți e mai ușor decât altor bărbați să găsești punctul G?

Încă se mai dezbate dacă chiar există sau nu. Dar medicii susțin că l-au găsit pe peretele frontal al vaginului, la câțiva centimetri deasupra uretrei – unde se află mai multe celule nervoase. Tot acolo se află și niște glande care pot fi stimulate. Deci, da, clar, noi, ginecologii, credem că știm să-l găsim.

Sursa: VICE.COM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*