1.350 de lei de la STAT pentru fiecare! CUM LE IEI BANII

Angajatorii o să primească de acum înainte cu 300 de lei mai mult pentru fiecare persoană pe care o formează într-o meserie și suma va ajunge la 1.350 de lei. Dacă ai o firmă și angajezi un student, vei primi de la stat această sumă LUNAR. Prin acest program se promovează formarea angajaților la locul de munca.

Vor fi disponibile trei tipuri de programe de ucenicie

Proiectul de lege introduce ucenicia pentru absolvenţii de clasa a XI-a de liceu (corespunzătoare calificărilor profesionale de nivel 4), a cărei durată va fi de cel puţin trei ani. Proiectul de act normativ propune renunţarea la organizarea uceniciei pentru obţinerea calificărilor de nivel 1 (cel mai scăzut nivel de pe piaţa muncii).

Toate modificările enumerate mai sus au fost iniţial propuse de Guvernul Cioloş, printr-un proiect de Ordonanţă de urgenţă din 6 decembrie 2016, care nu a mai fost adoptat.

Angajatorii vor primi mai mulţi bani ca să-i înveţe pe elevi meserie

Cu toate că proiectul de lege prevede ca două tipuri de programe de ucenicie să fie mai scurte cu un an decât în prezent, sumele totale pe care le vor încasa de la stat angajatorii care învaţă tinerii o meserie vor fi mai mari decât cele primite în prezent.

De exemplu, dacă acum un angajator primeşte de la stat pentru un ucenic în total 7.200 lei (adică 300 lei lunar pentru 24 de luni), după ce va fi adoptat acest proiect de lege, angajatorul va încasa de la stat pentru acelaşi ucenic în total 13.500 lei (adică 1.125 lei lunar pe o perioada de 12 luni).

Cum se schimbă legea care reglementează organizarea stagiului de pregătire pentru absolvenţii de facultate

Angajatorul va beneficia de suma de 1.350 lei lunar, pe toată durata derulării contractului de stagiu, pentru fiecare stagiar (proaspăt absolvent de facultate) pe care-l angajează. În prezent, angajatorii primesc câte 750 lei lunar pentru fiecare stagiar pe care îl formează. Banii vor fi asiguraţi din fonduri externe nerambursabile şi din fondurile publice aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj. Creşterea sumei acordate lunar angajatorilor care primesc stagiari a fost iniţial propusă de Guvernul Cioloş (în proiectul de OUG care nu a mai fost adoptat) şi menţinută în proiectul de lege al actualului Guvern.

În prezent, efectuarea stagiului de către absolvenţii de studii superioare se face în baza Legii nr. 335/2013, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 776 din 12 decembrie 2013, cu modificările ulterioare.

Ucenicia la locul de muncă se organizează în baza Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, republicată în Monitorul Oficial la 7 august 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*